Baza subacvatică unde s-ar putea muta omenirea, ce este DEEP. Când va fi funcțională, ce rol va avea la început

de: Gabriel Peneș
18 09. 2023

Cum suprafața Pământului tinde să devină tot mai neospitalieră pentru oameni, iar semnele existenței unei alte planete ce poate susține viața sunt prea puține și, clar, prea îndepărtate în spațiu, o firmă din Marea Britanie s-a gândit că viitorul omenirii ar putea fi sub ape. Așa s-a născut proiectul bazei modulare subacvatice DEEP.

Baza subacvatică unde s-ar putea muta omenirea, ce este DEEP

Pe uscat e tot mai greu de supraviețuit din cauza fenomenelor cauzate de schimbările climatice, în Cosmos avem șanse mici și, oricum, îndepărtate, atât în timp și spațiu, de a găsit și a coloniza masiv vreo altă planetă, așa că ce mai rămâne ca soluție?

Apa, mai precis adâncurile ei, a fost răspunsul dat de EEP, o firmă de inginerie cu baza în Marea Britanie. Aceasta a făcut primul pas către realizarea „unei prezențe umane permanente” sub oceane, începând cu anul 2027.

Așa cum arată și machetele făcute de companie, aceasta speră că creeze un habitat modular futuristic ce va permite oamenilor să trăiască la o adâncime de până la 200 de metri, timp de maximum 28 de zile, cel puțin pentru început.

Esența viziunii realizatorilor proiectului de habitat subacvatic Sentinel (Santinela), o stație ce poate fi personalizată și care ar asigura spații de locuit, zone comune și laboratoare de cercetare pentru oamenii de știință care studiază mediul subacvatic.

Așa ar urma să arate interiorul modulului subacvatic DEEP

Când va fi funcțională, ce rol va avea la început

„Trebuie să protejăm oceanele. Pentru asta, trebuie să le înțelegem mai bine. Zona oceanelor este centrul multor provocări cu care generațiile de azi se confruntă, dar tot ele oferă și oportunități pe care nici măcar n-am început să le cunoaștem. Ele sunt sursa fiecărei respirații pe care o avem. Ele influențează vremea, climatul și pe noi înșine”, a spus Steve Etherton, președintele diviziei pentru Europa, Orientul Mijlociu și Africa al DEEP, într-o declarație.

„Totuși, acest ecosistem ce poate susține viața a rămas surprinzător de puțin explorat. Datorită tehnologiei noastre inovative, DEEP va fi capabil să permită cercetătorilor să trăiască și să facă observații la adâncime, pentru perioade mai mari de timp”, a adăugat Etherton.

În teorie, modulul DEEP va fi alimentat cu energie regenerabilă și conectat la un satelit de comunicații. De asemenea, DEEP va beneficia de un bioreactor ce va putea să trateze toate deșeurile rezultate din locuirea oamenilor acolo, fără a fi nevoie de golirea periodică a rezervoarelor în care acestea se acumulează.

Proiectul DEEP mai prevede ca unitățile Sentinel să aibă o durată de folosire de 20 de ani și să poată fi mutate oriunde pe glob.

Compania deja a făcut pași nu doar în proiectele schițate pe calculator, ci și în plan concret. Astfel, ea va transforma o carieră inundată din Marea Britanie, cunoscută anterior ca fiind Centrul Național de Scufundare, într-un bazin uriaș de 600 de metri lungime și 80 de metri adâncime în vederea realizării testelor, antrenamentelor și cercetărilor legate de proiect.

„DEEP a ieșit din „modul invizibil” în care era până acum, pentru că trebuie să-i cooptăm și pe alții în aventura noastră. Am vorbit deja cu potențiali parteneri internaționali despre o perspectivă pe termen lung în privința nevoilor planetei.

Aceștia au recunoscut că, la ora actuală oceanele sunt ecosisteme prea importante pentru existența umană pentru a fi ignorate”, a declarat și președintele DEEP America, Sean Wolpert.